“Je vindt hier nog steeds inspiratie en rust, maar dan los van het katholieke geloof.”

https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/wijken/wijk-west/portret-op-west/

In september 2019 wordt het Stadsklooster Utrecht in de voormalige Sint Antoniuskerk officieel geopend. Ondertussen vinden er al allerlei sociale en culturele activiteiten plaats. Projectleider Joachim Vreeman: “Je vindt hier nog steeds inspiratie en rust, maar dan los van het katholieke geloof.”

“In 2018 werd de Sint Antoniuskerk in Lombok door teruglopend bezoek verkocht. Tot opluchting van het kerkbestuur en bewoners niet aan een partij die er appartementen van wilde maken, maar aan iemand die het gebouw 10 jaar lang ter beschikking stelt aan onze Stichting Stadsklooster Utrecht. We willen een positieve bijdrage aan de wijk leveren. Een plek zijn waar je inspiratie vindt, naar culturele evenementen kunt en de stilte kunt opzoeken. Dat doen we zonder winstoogmerk. Althans, onze ‘winst’ zit in het verhogen van het spirituele en sociale welzijn.

Altijd al affiniteit met zingeving
Als zoon van een katholieke moeder en protestantse vader kwam ik regelmatig in de kerk. Als klein jochie zat ik in de kerkbank en voelde de diepgang van de bijbelse verhalen. Ook al vond ik van de interpretatie niets kloppen. Toen ik als volwassene voor een carrière als assistent accountant koos, voelde ik al snel dat het niets voor mij was. Ik nam ontslag, volgde de studie Religiewetenschappen en deed een master Geestelijke verzorging. Later volgde ik de opleiding psychosynthese, gericht op persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Ik had dus altijd al die affiniteit met zingeving. Opeens ontstond het idee om een stadsklooster op te richten, gericht op inspiratie en het opzoeken van stilte. Gewoon kleinschalig.

Bijdrage aan de wijk en stad
Deze plek kwam per toeval op mijn pad. Ik googlede en ontdekte tot mijn verbazing dat er al een website bestond met de naam stadskloosterutrecht.nl. Ik sloot me aan bij de stichting en werd projectleider. We zijn nu druk bezig met de opening in september, maar er vinden al allerlei activiteiten plaats, zoals musicals van scholen uit de wijk en op 12 april de dansvoorstelling Xposed (facebook). Begin april was er een bijeenkomst van Duurzaam030, een initiatief waar wij als stichting over meedenken. Voor dit soort culturele evenementen verhuren we de locatie voor een niet-commercieel tarief, zodat het voor iedereen toegankelijk is.
We willen echt een bijdrage leveren aan de wijk en de stad. Dit is een plek waar mensen al meer dan 100 jaar samenkomen voor inspiratie, stilte en belangrijke momenten in het leven. Dat willen we graag voorzetten, maar dan zonder specifieke religieuze kleur.”

Wil je helpen?
Het Stadsklooster is nog op zoek naar mensen die willen helpen. Bijvoorbeeld met marketing, het programmeren van evenementen en de financiële administratie. Heb je interesse? Stuur een mail naar info@stadskloosterutrecht.nl. Het programma van het Stadsklooster vind je binnenkort op hun website. Bekijk de activiteiten op facebook.